De Autoriteit Consument & Markt (ACM) draagt Hydreco op ervoor te zorgen dat de bewoners op ieder gewenst moment ruimteverwarming kunnen afnemen. Dit geldt dus ook voor het zomerseizoen. De uitspraak heeft gevolgen voor soortgelijke KWO-systemen en mogelijk ook andere duurzame energiesystemen. Het maakt veel installaties minder duurzaam en onrendabel.
Begrip voor bewoners
We hebben kennisgenomen van de ACM uitspraak, die voor ons anders heeft uitgepakt dan verwacht. Hydreco vindt het vervelend dat de bewoners ontevreden zijn. Er is begrip voor hun stap naar de ACM. Hydreco gaat de installatie aanpassen.
Achtergrond techniek
Koude- en warmteopslag is een duurzame energietechniek. In de winter wordt warmte uit de bodem opgepompt voor ruimteverwarming. De winterkoude wordt in de bodem gebracht. ‘s Zomers werkt het andersom. Koude wordt uit de bodem opgepompt voor ruimteverkoeling. De zomerwarmte wordt in de bodem opgeslagen. Bij deze techniek is het essentieel dat er balans blijft in de bodem, zodat deze niet teveel afkoelt of opwarmt. Het is een collectief systeem. Op basis van de buitentemperatuur wordt bepaald wanneer er over wordt geschakeld van warmte naar koude levering.
Altijd warmte
Conform de uitspraak moeten de bewoners altijd over ruimteverwarming kunnen beschikken. Dit uitgangspunt gaat ten koste van de duurzaamheid van koude- en warmteopslag. Ten tijde van koudelevering wordt vanuit de bron geen warmte geleverd. De warmte moet dus op een andere, vaak minder duurzame manier, worden opgewekt.